torsdag 21 april 2011

Snart är jag borta av Hanna Jedvik

Två kompisar: Maja och Lina. Så olika men ändå bästa vänner. Tills saker händer som de inte kan prata om, tills deras drömmar blir alltför olika. Maja vill lämna den lilla stad de vuxit upp i, dra till storstan. Hon lever i framtiden, vill bara att sista året på gymnasiet ska gå fortare så hon får flytta. Lina kämpar för att överleva dagen. Efter att ha blivit våldtagen skäms hon över sig själv, föraktar sig själv, och vågar inte berätta för någon. Inte ens för Maja. En berättelse om riktigt hemska händelser, men också hur man kan komma vidare efter dem.

Synvilla av Karina Berg Johansson

Klassresa till Gotland, det sista som klassen gör tillsammans. Samuel följer motvilligt med, men han har planer som ingen av klasskompisarna vet något om. Snart kommer han att vara borta för alltid, han är trött på det här livet. Han är ensam, har inga kompisar och anses av de andra i klassen som udda och konstig. Men en sak gör att han följer med på resan: Emelie. Han vill få en sista chans att se henne, kanske till och med prata med henne. Väl på Gotland blir det inte alls som Samuel tänkt sig, allt blir mycket mer komplicerat.

måndag 18 april 2011

Språkresan av Mats Berggren


En berättelse om att förändras, utan att veta om man egentligen vill vara den nya person man blivit. Men inte heller vill vara den person man var innan.

Max åker på språkresa till England, och lär känna Leo och Simon. Det visar sig snart att både Leo och Simon är vara vid att festa och dricka, något Max aldrig gjort hemma i Sverige. Men nu låtsas han vara som dem, och hänger med på allt som de gör. Max träffar också Cate och blir riktigt kär för första gången. Men så en dag blir han fasthållen av fyra killar som hotar honom om han fortsätter att träffa Cate. Max blir förstås livrädd, men han tycker för mycket om Cate för att sluta träffa henne...

Språkresan förändrar Max helt, och ibland blir han rädd för sig själv. Vem är han egentligen?