torsdag 8 september 2011

Eddie Bolander & Jag av Bo R. Holmberg


Efter åtta år. Då ringde han. Nittiosex månader. Tvåtusenniohundratjugo dagar. Eller kanske några fler. Exakt när han drog vet jag inte, minns jag inte. Det var sommar då också, så pass mycket kommer jag ihåg.


Tio år var jag när han stack till tvärs över Atlanten, till USA. Det var åtta år sedan. Och nu vill han träffa mig. Man klarar sig bra utan en farsa, i alla fall jag. Det är inga problem. Dessutom har jag annat att tänka på. Anneli, till exempel. Och morsan då, undrar vad hon tycker om att min far Eddie Bolander, gitarrist och låtskrivare i Shivers vill träffa mig.

Eddie Bolander & Jag kan beskrivas som en grafisk novell. Med andra ord är boken rikligt illustrerad (med snygga bilder av Katarina Strömgård) på varje uppslag. Boken är något slags mellanting mellan en serie och en bok. Den är därför lätt att läsa klart, men inte på något sätt dålig för det, utan snarare tvärtom. Så läs boken, det är väl investerade 221 sidor.

tisdag 6 september 2011

Alice varannan vecka av Bo R. Holmberg



För några år sedan flyttade Hjalmars föräldrar ifrån varandra. Nu bor han varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Den veckan han är hos pappa är familjen lite större, för där bor även hans bonussyster Alice. I början tyckte Hjalmar rätt illa om Alice. Hon verkade stöddig och var inte alls en sån syster som han skulle vilja ha. Nu är det annorlunda. De har rummen bredvid varandra och på kvällen när han ligger i sin säng kan han nästan höra hur hon andas på andra sidan den tunna väggen. Väggen går inte ända fram till fönstret utan där finns en ganska stor glipa. Man kan skicka lappar genom hålet och cd-skivor eller tidningar. Man kan också sticka in ett finger i öppningen och röra vid Alices finger, om hon är på det humöret. Det är hon inte alltid. Det är inte ofta hon släpper in honom i sitt rum fast han skulle önska det. Så blir det sommarlov och de reser på semester ihop. Redan första kvällen i stugan händer något som gör att Alice släpper in Hjalmar i sitt rum.

måndag 5 september 2011

Ofrivilliga syskon av Havstad, B

Att ens föräldrar inte kommer överens och tar ut skilsmässa kan vara jättejobbigt. Att man sen ska flytta runt och kanske också dela rum med nya "syskon" är nog ännu jobbigare. I alla fall innan man har blivit van vid det. Många har säkert varit i den sitsen själva, skriv gärna en kommmentar och berätta.
I den här boken är det Carola, Ester och Emil som berättar om hur det är. Carola har det jobbigt i skolan och är i det närmsta mobbad. Ester försöker för det mesta att göra sig osynlig. Emil skolkar mycket och är nästan alltid instängd i sitt sovrum. Carola delar rum med Ester när hon är hos pappa och hos mamma har hon Emil som nästan aldrig pratar med henne.
När Emil bestämmer sig för att förändra sitt liv, ändras allt för Carola och Ester också. Ibland kan det vara bra att ha bonussyskon.