fredag 18 maj 2012

Titanic- katastrof till havs av Philip Wilkinsson


Jag måste tyvärr meddela att Titanic sjönk i morse efter kollision med isberg, vilket medförde många dödsfall. Full rapport följer." -J.Bruce Ismay, VD för White Star Line


Så lät det när människor fick veta att det osänkbara skeppet hade sjunkit.
I april var det hundra år sedan som Titanic sjönk och ändå fortsätter så många av oss att vara fascinerade. Vad är det som får oss att inte glömma och nästan sätta en romantisk prägel på det som hände, kan det vara filmerna som gjorts om katastrofen?  Nu har filmen Titanic kommit ut igen, i 3:D, var ni och såg den?
Det har också skrivits böcker i all oändlighet om fartyget och om olyckan. En bra bok för de yngre med många fina bilder bl.a. en stor utvikningsbar plansch med en genomskärning av fartyget. Den ger en bra bild av hur stort fartyget var. Boken har lagom med fakta för att väcka en nyfikenhet om Titanic. Hur gick det till när fartyget byggdes, vad hade man i lasten? Du kan också läsa om sökande av Titanics vrak och hur katastrofen skildrades på film.

onsdag 16 maj 2012

Pysselförslag

Nu ska det bli skönt att ha lite långledigt. De flesta skolor har ledigt på fredag och många som mig tar ledigt från jobbet när det är en klämdag. Vädret fick gärna vara lite bättre, vi behöver lite sol och värme.
Men, men det finns faktiskt roliga saker man kan passa på att göra inne nu när vädrets makter inte är på vår sida. Varför inte passa på att virka en rolig amigurumi figur. I "Virka amigurumi" av Mia Bengtsson finns något för alla, både erfarna virkexperter och nybörjarvirkare.  för den som känner sig osäker finns också en virkskola. Du kan också gå in Mias blogg på www.foxypanda.se. Hon har gett ut tre böcker med olika figurer så du hittar säkert någon favorit som du vill prova att virka.
Vill du inte virka kan du göra mina favoriter, filtisar. Nelly Pailloux har gjort en jättegullig bok som heter just "Filtisar". De är lätta att göra och så söta. Min favorit är den söta svampflickan. Annars finns bland annat den soldyrkande råttan, mumiekatten, Retroalien och sjörövarmusmusen.


Gillar du mode och funderar på att bli designer? I boken "Teckna mode" av Hilary Lovell får du lära dig just det. Det finns arton olika kreationer som kan inspirera dig att skapa egna. Jag gillar att titta på Projekt Runway men mina mode inspirationer går inte längre än så. För den som vill prova på är den här boken en bra början.
Ha en skön ledighet!

tisdag 15 maj 2012

Tidväktaren av Jeanette Winterson

Jag gillar fantasy böcker och här har jag hittat en som har det mesta en fantasy ska ha. Olika världar och varelser, resor genom tid och rum, onskefulla karaktärer som är ute efter hjältinnan, roliga bifigurer och sedan det viktigaste av allt, massor av spänning.
London drabbas av tidsstormar, stora tidsvågor som sveper in och tar med sig människor som bara försvinner. Silvers hela familj försvann i en sådan tidstornado. En elak faster som Silver aldrig hört talas om dyker upp för att ta hand om henne. Abel Darkwater är en onskefull man som tror att Silver vet var tidväktaren är och försöker lura henne att avslöja det. Hon lyckas rymma och hamnar i Londons tunnelsystem. Där möter hon Gabriel och hans folk som gömmer sig där nere. De bestämmer sig för att hjälpa henne att hitta tidväktaren innan den hamnar i fel händer.