onsdag 23 maj 2012

Antiloper av Ester Roxberg

Astrid och Ellen är bästisar och går i samma klass hela gymnasiet. De är olika – Astrid är ganska inåtvänd medan Ellen är mer utåtriktad. Trots olikheterna närmar sig flickorna varandra mer och mer – tills på sista året i skolan då något händer: Ellen börjar få problem med att äta och sova och hon försvinner allt längre in i sig själv, bort från Astrid och resten av världen. När Astrid, efter många försök, gett upp med att nå Ellen, följer hon med en annan tjejkompis till London och jobbar i klädboutique. Efter ett tag får Astrid ett mail, där Ellen skriver att hon flyttat till Barcelona tillsammans med en kille. Astrid besvarar mailet och hör sedan inte något från Ellen. Inte förrän Ellens pappa ringer upp Astrid………

Boken beskriver hur det är att vara annorlunda och känna utanförskap och att kunna dela detta med någon. Roxberg skildrar också, mycket insiktsfullt och moget, hur det kan kännas att förtvivlat balansera på gränsen till galenskap och att förlora sin bästa vän. ”Antiloper” har ett poetiskt språk och är lätt att läsa och ta till sig.
Boken innehåller flera citat ur kända låtar och texter.

Festen av Catrin Ankh

En väldigt snabbläst bok om Anna och Sara, Kevin och Leo och alla de andra. Det är ditt eget fel skrattade Kevin några dagar efter festen. Några tjejer fnissade. Efter skolan ringde Anna hem till Sara. Hon var upprörd. Hade läst om festen de varit på, på Facebook. Kevin hade lagt ut bilder på Sara...

tisdag 22 maj 2012

Sju minuter över midnatt

Connors mamma är svårt sjuk. Och på kvällarna har Connor hemska mardrömmar, eller rättare sagt en hemsk mardröm. När Connor vaknar en natt sju minuter över midnatt och ett monster står utanför hans fönster och ropar hans namn är han inte heller förvånad. Den är ute efter en sak – sanningen.
Okej det är en läskig bok om en riktigt otäck verklighet som en del får gå igenom. Bilderna i boken gör att det känns ända in på skinnet - men kanske de är värre än verkligheten? Man sugs in i berättelsen och måste helt enkelt ta sig till slutet.