onsdag 31 oktober 2012

Som om jag frågat av Johanna Lindbäck

John och hans bästa kompis Lukas går i nian. John har alltid tänkt att av dom två var det han själv som skulle få en tjej först. Så blev det inte. En dag i slutet av åttan upptäckte han att Lukas blivit ihop med Saga. Varför just Saga? Saga som John bott granne med i hela sitt liv. Det är henne han brukar cykla till skolan med och som han alltid kunnat umgås med utan att det känts konstigt. Nu är Saga och Lukas ett par och plötsligt känns det som om John mist två nära kompisar. Han kan inte riktigt prata med någon av dom längre. Den här boken är helt klart värd att läsa. Gör det!

tisdag 30 oktober 2012

Du glömde säga hej då av Sarah Dessen

Andra dagen på höstlovet. Ute är det grått och slaskigt. Känns kanske inte så lockande att navigera runt bland vattenpölar och halvsmälta snödrivor? Kryp upp i soffan med en bra bok och en kopp te istället! Dagar som den här vill man gärna ha en tjock bok som räcker länge. Då passar Sarah Dessens bok Du glömde säga hej då perfekt. Här möter vi Mclean, tjejen som varit med om ovanligt många förändringar på senaste tiden. Efter föräldrarnas skilsmässa, som var allt annat än fridfull, valde hon arr bo hos sin pappa. Pappan jobbar som konsult åt ett restaurangföretag och har i uppgift att försöka få ordning på restauranger som är på fallrepet. Jobbet innebär att de flyttar ofta, fyra gånger på två år har det blivit. På varje ställe de kommit till har Mclean spelat en ny roll, den ambitiösa tjejen, den konstnärliga klädd i svart... Nu funderar hon på vilken roll hon ska ta i den nya skolan. Allt för att slippa vara den hon är och släpa runt på det bagage hon är så innerligt trött på. Det innebär samtidigt att så snart hon börjar få kompisar sticker hon till nästa ställe - vanligtvis utan att säga hej då. Men på det nya stället blir allt annorlunda, plötsligt kan hon inte vara någon annan än sig själv.

måndag 29 oktober 2012

Höstlov

Nu är det höstlov för de flesta runt linje 500. På biblioteken har vi många olika program, titta in på ditt bibliotek och se om de har något som passar dig. Vi i Fagersta ska berätta spökhistorier och göra Zombiefiltisar. Pelles Bubblande Vattenverkstad kommer, Lennart och Hiba gör också en föreställning om Buhuerna. Dessutom Robin hjälper dig att sätta musik till dina dikter. Det är lite blandat för olika åldrar.
Om inget av programmen passar, kom in och låna en spökbok. Lär dig en spökhistoria som du kan berätta för kompisarna och skrämma upp dem till Halloween. Dan Höjer har skrivit många bra böcker där han har samlat spökhistorier runt om i Sverige.