torsdag 29 augusti 2013

"Mitt namn är O" Av Sam Enthoven

"Jag heter O. Inte 0, utan O som bokstaven efter N i alfabetet. Eller det man säger när man blir överraskad: 'Oh!'." "Mitt namn är O" är en lättläst berättelse som handlar om en tjej som arbetar för mästarna, de som bestämmer över våra liv. Men nu har O bestämt sig för att inte spela efter mästarnas regler längre. Under en enda dödsföraktande natt utmanar O mästarnas makt. Ska hon lyckas, och för alltid förändra världen?
Handlingen är skriven med ett snabbt språk och man vill bara fortsätta läsa för att få veta hur det ska gå för "O".

/Kristin Berglind

måndag 26 augusti 2013

”Två eller tre saker jag glömde berätta för dig” av Joyce Carol Oates

En ny tjej kommer till klassen och de som blir Tinks vänner, hennes riktiga vänner, är beredda att göra vad som helst för hennes skull. Tills hon en dag är borta.
Den här boken är uppdelad i tre delar, Merissas, Tinks och Nadjas. Merissa som kallas för den perfekta, höga betyg, lång och smal med blankt hår. Nadja, som törstar efter kärlek i ett kärlekslöst hem och i en skola där normen är att vara smal. Tink, hon som kommer ny till klassen och påverkar allas liv.
Det gör ont att läsa den här boken. Den handlar om allvarliga saker: om anorexia, om att skära sig, om självmord men också om vänskap och saknad. Rekommenderas! 

/Kristin Berglind